MenuSluit

Wat willen we?

We willen dat de inwoners van Baflo, Rasquert en de aangrenzende dorpen gebruik kunnen maken van duurzame (groene) energie tegen gunstige tarieven. Hoe? Door een coöperatie op te richten.

Hoe werkt het?

Groene vs. grijze energie

In 2016 werd in Nederland ongeveer zes procent van de energie opgewekt uit duurzame bronnen zoals de zon, water en wind (groene energie). De rest komt uit fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen (grijze energie). De voorraad fossiele brandstoffen raakt op, deels doordat mensen wereldwijd steeds meer energie verbruiken.

In Nederland is aardgas de meest gebruikte fossiele brandstof. We produceren er ook veel van, het gasveld onder Groningen is een van de tien grootste gasvelden ter wereld.  Hoewel deze gasproductie inkomsten van Nederland oplevert, weten wij, als inwoners van Groningen, dat het ook voor veel problemen zorgt! Inmiddels wonen al 100.000 mensen in een huis met bevingsschade.

Tot slot zijn fossiele brandstoffen erg slecht voor het milieu. Bij de verbranding komen broeikasgassen, zoals CO2 gas vrij en dit vergroot het broeikaseffect: opwarming van de aarde.

Het is dus erg belangrijk dat we overstappen naar groene energie. Hieronder de voordelen op een rij:

  • Beter voor het milieu. Een verantwoorde keuze voor nu én voor onze (klein)kinderen;
  • Als de investeringskosten eruit zijn, heb je in principe gratis energie;
  • Een goed en tijdig alternatief voor de oprakende voorraad van fossiele brandstoffen;
  • Zon en wind heb je overal. Dit betekent dat we minder afhankelijk zijn van andere landen.
Groene energie?

Doe met ons mee!

Doe met ons mee en maak Baflo en Rasquert klimaatneutraal! Benieuwd wie er nog meer mee doen?

Ik doe mee!