MenuSluit

Hoe werkt het?

We richten een coöperatie op die ervoor zorgt dat meer mensen in Baflo en Rasquert gebruik (kunnen) gaan maken van wind- en zonne-energie. In de dorpscoörperatie kun je delen zonne- en of windenergiekopen in de vorm van certificaten die je eigendom worden.

Wie zijn we?

Waar beginnen we?

We worden al gesteund door de plaatselijke ondernemersvereniging Oud-Baflo en de dorpsvereniging RASBAF. Dit is fantastisch, maar we hebben uw hulp ook nodig. Des te groter de coöperatie, des te beter!

“Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder” 

In meerdere gemeenten in Nederland is inmiddels zo’n coöperatie opgericht. De regering stimuleert dit soort lokale initiatieven. In 2014 is de Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting gestart. Deelnemers van collectieve energieprojecten krijgen een korting van 12,25 cent per kWh op de Energiebelasting. Deze regeling is ook bekend als de postcoderoosregeling. Dit betekent dat alle mensen die binnen de ‘postcoderoos’ vallen, gebruik kunnen maken van deze korting als zij zich aansluiten bij zo’n initiatief. Onze coöperatie is zo’n initiatief.

Aansluiten bij de coöperatie levert dus direct al wat op!

Eerst moeten we dus zorgen dat er zoveel mogelijk mensen lid worden van onze coöperatie. Vervolgens bespreken we alle ideeën, knelpunten en eventuele vragen. Ook gaan we in gesprek met partijen, om zo op grote schaal voordelen te kunnen behalen. Denk hierbij aan gezamenlijk inkopen, gemakkelijker contacten leggen en gebruik maken van elkaars kennis en connecties.

Hoe werkt het?

  1. Je wordt lid van de dorpscoöperatie.
  2. Je koopt een (of meerdere) aandeel in wind- of zonne-energie van de dorpscoöperatie.
  3. Eén deel wind- of zonne-energie zal ongeveer gelijk staan aan 250 kWh.
  4. Eén deel wind- of zonne-energie zal naar verwachting gelijk staan aan jaarlijks €30,= voordeel op je energierekening door de korting.
  5. Na 9 a 10 jaar heb je de investering terugverdient.
  6. Advies: koop voor max 80% van je energieverbruik aan delen in wind- of zonne-energie.
  7. Bij voldoende verkochte delen wind- en of zonne-energie kunnen we het project uitvoeren.
  8. Als het project eenmaal is gestart kun je ook gaan oogsten. Meld je dan bij jouw energiemaatschappij om in aanmerking voor de korting te komen.
  9. Jaarlijks betaal je kleine vergoeding voor de deelname aan de coöperatie om de administratieve kosten te betalen.

Het advies dat wij je geven is om voor maximaal 80% van je eigen energiegebruik in te stappen. Minder kan ook

Rekenvoorbeeld

Een windmolen van E.A.Z. Wind uit Stadskanaal kan stroom leveren voor tien huishoudens. Door als coöperatie een molen aan te schaffen, profiteren we van lokale windenergie. Leden kunnen (delen van een) windmolen aanschaffen door winddelen te kopen (een soort aandelen).

Stel thuis verbruik je 3.000 kWh per jaar en je koopt tien winddelen. Eén winddeel kost 99,-.  Elk winddeel levert 250 kWh per jaar op.

Kosten
Gemaakte kosten: eenmalig 990,-
Contributie aan de coöperatie is 20,50 per windaandeel per jaar: jaarlijks 205,-

Opbrengsten
Je hoeft geen energiebelasting te betalen over eigen opgewekte energie: dat scheelt 12,25 cent per kWh.

Onderaan de streep
Opgewekte stroom: 10 x 250 kWh = 2500 kWh per jaar. Het belastingvoordeel is 2500 x 0,1225 = €305,- per jaar. De contributie aan de coöperatie is 10 x 20,50 = €205,- per jaar

Besparing: 305 – 205 = €100,- per jaar

Op deze manier heb je jouw inleg van €990,- binnen tien jaar terug.

Aan dit rekenvoorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend.

Postcoderoos

Aan de ‘postcoderoos’ kunt u snel zien of u lid kan worden van de coöperatie. Als u in één van onderstaande postcodegebieden woont of werkt, kunt u meedoen met ons initiatief! De roos van de postcoderoos is dan de postcode van Baflo: 9953.

9953 Baflo
9951 Winsum
9954 Tinallinge
9955 Rasquert
9957 Saaxumhuizen

Doe met ons mee!

Doe met ons mee en maak Baflo en Rasquert klimaatneutraal! Benieuwd wie er nog meer mee doen?

Ik doe mee!